4, 45, 11.3, 41.3, ?, ?, 25.9, 33.9
Which two numbers should replace the question marks?

A.

20, 40

B.

18.6, 37.6

C.

19.5, 36.7

D.

17.3, 35.5

Answer: Option B

Explanation:

There are two interwoven sequences: starting at 45
alternate numbers are occuring with a gap of –3.7. Other Starting at 4 alternate numbers are occuring at a gap of +7.3.

A B C D E F G H
What letter comes two to the right of the letter which is immediately to the left of the letter that comes three to the right of the letter that comes midway between the letter two
to the left of the letter C and the letter immediately to the right of the letter F?

If Milly gives Tilly £60 the money they have is in the ratio 2:1; however, if Tilly gives Milly £10 the ratio is 1:3. How
much money have Milly and Tilly before they exchange any money?

A.

Milly £600 Tilly £200

B.

Milly £126 Tilly £42

C.

Milly £100 Tilly £200

D.

Milly £620 Tilly £220

Answer: Option D

Explanation:

Form the equations using the given data Let x be the money of Milly and y be the money of Tilly,
so x-60:y+60=2:1 and x+10:y-10=3:1 Solving these two equations you will get the answer. Instead of solving you can also substitute the values from options into the equations and check for the correct ans.

The average of three numbers is 29. The average of two of these numbers is 38. What is the third number?

A.

20

B.

11

C.

15

D.

17

Answer: Option B

Explanation:

Average = Total Sum/Total numbers in case of 3 numbers: 29 = sum/3 , so sum = 87
in case of two numbers 38 = sum/2 so sum = 76, so the 3rd number= 87-76 = 11

535 : 7580 : 852
483 : 9642 : 716
723 : ? : 633
What number should logically replace the question mark?

A.

4245

B.

2454

C.

2445

D.

4254

Answer: Option D

Explanation:

The centre number in each row is the product of the
digits on the left, followed by the product of the digits on the right, ie 7 × 2 × 3 = 42 and 6 × 3 × 3 = 54

In a right-angled triangle, what is the length of the shortest
side if the length of the hypotenuse is 65 cm and the length of the second-longest side is 63 cm?

A.

15

B.

16

C.

17

D.

18

Answer: Option B

Explanation :

Pythagoras theorem wll be used . 65^2 = 63^2 + x^2 .

At the end of the day one market stall had 16 apples and 48
oranges left. Another market stall had 36 apples and 24 oranges left. What is the difference between the percentages of apples left in the two market stalls?

A.

alpha > 35%

B.

alpha < 25%

C.

5%

D.

cannot be predicted from this data

Answer: Option A

Explanation:

First stall had 16 apples left.Total fruits left in this stall= 64. So percntage of apples left = 16/64 x 100 = 25%
Likewise in second stall percentage of apples left is 60%. So the difference is 35%.

In a game of eight players lasting for 90 minutes, four reserves
alternate equally with each player. This means that all players,including the reserves, are on the pitch for exactly the same length of time. For how long is each player on the pitch?

A.

60

B.

72

C.

75

D.

80

Answer: Option A

Explanation:

Total time for 8 players = 8 × 90 = 720 minutes.
However, as 12 people (8 + 4) are on the pitch for an equal length of time, they are each on the pitch for 60 minutes (720 ÷ 12).

A company hires a fleet of buses to transport its workforce to
a conference. If 689 workers attended the conference, and each bus seats 35 passengers, how many buses are required?

A.

17

B.

18

C.

19

D.

20

Answer: Option D

Explanation:

689/35 = 19.68 . This means 20 buses are required to carry the workers. In case of 19 buses a few workers will be left behind

In 15 years’ time the combined age of my four brothers will be 107. What will it be in six years’ time?

A.

60

B.

67

C.

71

D.

57

Answer: Option C

Explanation:

Combined age in 15 years = 107. 4 × 15 = 60, therefore
combined age now is 107 – 60 = 47. In 6 years’ time, therefore,
combined age will be 47 + 24 = 71.